FAQ

Είμαστε μια παρέα νέων ανθρώπων που συνδέεται με φιλικούς δεσμούς. Κάποια στιγμή ένα μέλος της συνέλαβε μια ιδέα για το πως οι πόλεις μας μπορούν να γίνουν ομορφότερες. Το επόμενο βήμα ήταν απλά να πάρουμ ε την απόφαση να την εφαρμόσουμε στην πράξη. Μια απόφαση η οποία πάρθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια ιδέα που πραγματικά μας ενθουσιάζει.

Αποστολή του Artifesto είναι να συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου με την παράλληλη ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε καίρια ζητήματα.

Το Artifesto οραματίζεται οι σύγχρονες πόλεις να γίνουν ζωντανές εκθέσεις τέχνης. Επιδίωξή του είναι να εξωραΐσει κυρίως τις ανεκμετάλλευτες και αντιαισθητικές πλαϊνές όψεις (τυφλές όψεις) των σύγχρονων κτιρίων, χρησιμοποιώντας αμέτρητα Wallsters.

Τα Wallsters προέκυψαν από την ένωση των λέξεων α) Wall  και  β) Poster. Κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε ότι πρόκειται για posters τοίχων. Για την ακρίβεια μεγάλες ψηφιακές εκτυπώσεις, κατάλληλες για εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, που θα απεικονίζουν καλλιτεχνικά έργα.

Η δραστηριότητα του Artifesto για να μπορέσει να είναι επιτυχημένη και να έχει τον επιθυμητό αντίκτυπο, θα πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του για μια πιο όμορφη πόλη οι ίδιοι οι πολίτες. Συνεπώς εξ ορισμού, επιδίωξη του Artifesto είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου στο θέμα του εξωραϊσμού των σύγχρονων πόλεων.

Πέραν τούτου, όμως, το Artifesto οραματίζεται τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα που απαιτούν την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων μας. Το Artifesto λοιπόν, θα επιδιώξει τα περισσότερα Wallsters να έχουν συγκεκριμένη θεματολογία, ώστε να αποτελέσουν το μέσο για να αναδειχθούν ζητήματα που πρέπει να απασχολούν περισσότερο την κοινωνία, όπως είναι για παράδειγμα η αιμοδοσία, ο ρατσισμός, η μάστιγα των ναρκωτικών, η ανακύκλωση και τόσα πολλά άλλα.

Tα αποστέλλουν στο Artifesto καλλιτέχνες που συμμερίζονται την ανάγκη για μια ριζική αισθητική παρέμβαση στην πόλη και είναι σε θέση να δημιουργήσουν τέτοιου είδους έργα.

Για να αποστείλει κάποιος καλλιτέχνης το έργο του εγγράφεται, γίνεται μέλος του Artists' community του Artifesto και όσο διαρκεί η περίοδος υποβολής έργων μπορεί να μας αποστείλει το έργο του.

Περισσότερες πληροφορίες στο How to Submit.

Το Artifesto προκειμένου να καταστήσει εφικτή την ενέργεια εξωραϊσμού με την ανάρτηση Wallster σε τοίχο, θα χρειαστεί να λάβει το εκτυπώσιμο αρχείο του καλλιτέχνη όπως αυτό ορίζεται στο How to Submit.

Συνεπώς, μόλις υποβάλετε το αρχείο προεπισκόπησής σας, θα εμφανιστεί μήνυμα εκκρεμότητας αποστολής του εκτυπώσιμου αρχείου. Το μήνυμα αυτό θα αφαιρεθεί μόνο αν είστε καλλιτέχνης ψηφιακού έργου ή φωτογραφίας και έχετε αποστείλει το εκτυπώσιμο αρχείο, το οποίο έχει ελεγχθεί και έχετε λάβει σχετικό email επιβεβαίωσης από τη διαχείριση του Artifesto.

Αν είστε καλλιτέχνης που σχεδιάζετε αποκλειστικά στο χέρι, δηλαδή ζωγραφίζετε χωρίς καμία παρέμβαση από λογισμικό γραφικών, το μήνυμα θα εμφανίζεται μόνιμα μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού καθώς σε περίπτωση που κερδίσετε θα χρειαστει να αποστείλετε στο Artifesto εκ των υστέρων το καλλιτέχνημά σας για σάρωση (scanning).

Τα εκτυπώσιμα αρχεία ενδέχεται να έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος. Ο ευκολότερος τρόπος αποστολής είναι με τη χρήση ιστοσελίδων αποστολής μεγάλων αρχείων όπως το wetransfer.

Εφόσον, έχετε έτοιμο το ε κτυπώσιμο αρχείο, όπως ορίζεται στο How to Submit, η διαδικασία αποστολής είναι απλή:

1) Εισέρχεστε στο www.wetransfer.com (όριο αποστολης 2GB) . Εναλλακτικη σελίδα το www.sendspace.com (με όριο 300MB)

2) Κάνετε εισαγωγή το αρχείο σας.

3) Γράφετε το email με το οποίο είστε εγγεγραμμένοι στο Artifesto στο "Your email".

4) Γράφετε στο "Friends email" το info@artifesto.gr και κάνετε κλικ στο "Transfer"...

.. και το εκτυπώσιμο αρχείο σας μόλις φτάσει στο 100% θα έχει αποσταλεί!

Βούληση του Artifesto είναι να συμμετέχουν όλα τα υποβαλλόμενα έργα στους διαγωνισμούς. Η λογική της συμμετοχής όλων των δυνάμεων της κοινωνίας που πρεσβεύει το Artifesto είναι τέτοια, ώστε όσες περισ σότερες οι συμμετοχές από οπουδήποτε, τόσο το καλύτερο.

Εντούτοις, όπως έχει τονιστεί ξεκάθαρα στους όρους υποβολής, κάθε υποβολή έργου θα πρέπει να πρωτότυπη δημιουργία του καλλιτέχνη που την υποβάλλει, θα πρέπει να μην αντίκεινται στα χρηστά ήθη και να είναι καλλιτεχνικού περιεχομένου. Επίσης θα πρέπει να είναι ικανοποιητικού επιπέδου, κατά την κρίση του Artifesto, ώστε να επιτυγχάνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο σκοπός του εξωραϊσμού των πόλεων.

Κάθε έργο επομένως που δε θα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δε θα συμμετέχει στους διαγωνισμούς.

Το Artifesto δεν επιλέγει ποιο από τα έργα αυτά θα γίνει Wallster. Την επιλογή την κάνει ο κόσμος μέσω του site με τον πιο απλό και δημοκρατικό τρόπο. Την ψήφο του. Το Artifesto αφενός εμπιστεύεται την κρίση του κόσμου και α φετέρου θεωρεί ότι το πιο δίκαιο είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης να γνωμοδοτούν για το πώς αυτή θα αλλάξει.

Ο καθένας από εσάς μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νικητήριου έργου. To μόνο που χρειάζεται είναι να είστε εγγεγραμμένος χρήστης του Artifesto. Η εγγραφή σας στο Artifesto δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο και εξασφαλίζει κάτι πολύ σημαντικό, τη μοναδικότητα της ψήφου που είναι πολύ ουσιώδης σε μια διαδικασία ψηφοφορίας. Το μόνο απαραίτητο στοιχείο για την εγγραφή  σας είναι το e-mail σας. Περισσότερες πληροφορίες στο How to Vote.

Πρωταρχικά, θα υπάρχει χρηματικό έπαθλο για τον καλλιτέχνη που κερδίζει ένα διαγωνισμό.

Κατ΄επέκταση, όλοι οι καλλιτέχνες που αποστέλλουν έργα έχουνε profile με αναρτημένα τα επαγγελματικά τους στοιχεία στην ιστοσελίδα. Εφόσον το έργο ενός καλλιτέχνη κερδίσει και αναρτηθεί σε τοίχο, το όφελος για τον ίδιο μεγιστοποιείται μέσω της καθολικής αναγνώρισης από τους καθημερινούς θεατές του αναρτημένου έργου στον τοίχο που αυτό διακοσμεί.

Τέλος, πιστεύουμε ότι κάθε καλλιτέχνης θα ήθελε να βάλει τη δική του πινελιά και να αφήσει το προσωπικό του στίγμα, με ένα έργο κόσμημα για την πόλη και τους πολίτες της.

Η ανεύρεση τοίχων δεν είναι κάτι εύκολο, για αυτό το λόγο το Artifesto θεωρεί τον πολίτη ως το κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για αισθητική αναβάθμιση, τόσο της γειτονιάς τους όσο και γενικότερα της πόλης στην οποία ζουν. Προσφέροντας τον τοίχο μίας πολυκατοικίας, παρέχεις ουσιαστικά τον καμβά που χρειάζονται οι καλλιτέχνες προκειμένου να αποτυπώσουν τα έργα τους . Μόνο έτσι θα μπορέσει να μετατραπεί η πόλη μας σε μία ζωντανή πραγματική πινακοθήκη.

Το Change Reaction αποτελεί την ουτοπία η οποία οραματιζόμαστε να μετεξελιχθεί σε πραγματικότητα. 

Είναι όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως να αποκτήσουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τον κόσμο έτσι ώστε να τον αλλάξουν και να τον βελτιώσουν. Αυτό το όνειρο αποτελεί ουσιαστικά το Change Reaction.

Πρόκειται για μια διαδραστική πλατφόρμα καταγραφής όλων όσων θέλουμε να αλλάξουμε στις πόλεις μας. Όσο μεγαλύτερη απήχηση και διάδοση έχει η κάθε περίπτωση (μέσω ειδησεογραφικών sites, social media, blogs κ.α.), τόσο ισχυρότερη και η πίεση που ασκείται στους σχετικούς αρμόδιους φορείς (δημόσιους & ιδιωτικούς). 

Πιστεύουμε στη δυναμική του κόσμου, στη δύναμη τη δική σας η οποία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Το Change Reaction λειτουργεί ως μια διαδραστική πλατφόρμα - φόρουμ, στην οποία δύναται ο κάθε πολίτης να θίξει μέρη της περιοχής στην οποία ζει και θα ήθελε να τα δει αλλαγμένα.

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες θεμάτων οι οποίες μπορούν να αποτυπωθούν πάνω στον πανελλήνιο χάρτη της GoogleMaps. 1) Τοίχοι, οι οποίοι μπορούν να εξωραϊστούν μέσω Wallsters 2) Πάρκα, 3) Δρόμοι, 4) Άλλες

Στην κεντρική σελίδα του Change Reaction είναι ορατές όλες οι απεσταλμένες σας προτάσεις.

Αν επιθυμείτε και εσείς να θίξετε ένα πρόβλημα της περιοχής σας πρέπει να είστε εγγεγραμμένος χρήστης, να έχετε κάνει log in, επιλέξτε το κουμπάκι "Click for a Change" για να εισέλθετε στη σελίδα του Suggest. Εκεί πρέπει να πληκτρολογήσετε την διεύθυνση στην οποία επιθυμείτε να γίνει η αλλαγή, το είδος της κατηγορίας και μερικά λόγια για την εν λόγω υποβαθμισμένη περιοχή που προτείνετε. Μπορείτε να ανεβάσετε περισσότερες της μιας φωτογραφίας (με όριο 400kb έκαστη).

Πατώντας υποβολή και εφόσον η συμπλήρωση έγινε ορθά, θα λάβουμε την πρότασή σας και εάν πληροί τα βασικά κριτήρια θα ανέβει εντός των επομένων ωρών.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να σχολιάζουν αλλά και να ανεβάζουν φωτογραφίες μέσα σε κάθε πρόταση ούτως ώστε να ξεκινήσει ένας σχετικός διάλογος.