Αισιοδοξία - Στάση Ζωής

«Η ζωή είναι ωραία..»,

«..να χαμογελάς»,

«Θετική ενέργεια..»,

«Να βλέπεις  το ποτήρι μισογεμάτο..»

..και άλλες παρόμοιες φράσεις που ακούμε συχνά-πυκνά είτε από το περιβάλλον μας είτε από διαφημιστικές εκστρατείες, μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν είναι απλώς λόγια ή κρύβουν από πίσω τους κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό.

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δίνεται από τον καθένα μας ξεχωριστά, με την επιλογή μας. Πολλοί μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι λόγια χωρίς κανένα νόημα, θεωρώντας (και όχι αδίκως) ότι η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει χώρο για αισιόδοξες σκέψεις. Μια πραγματικότητα που δυστυχώς και για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι δυσοίωνη και δημιουργεί ανασφάλεια στους συμπολίτες μας. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν έρευνες, που δείχνουν ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσα στις πιο απαισιόδοξες χώρες παγκοσμίως. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, μια τόσο όμορφη και ηλιόλουστη χώρα είναι “βουτηγμένη” μέσα στην απαισιοδοξία.

Η αλήθεια είναι ότι όντως στη ζωή μας συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα και καταστάσεις, τα οποία δεν επιλέγουμε να συμβούν. Απλά συμβαίνουν. Το πώς όμως ο καθένας θα τα αντιμετωπίσει, αυτό είναι πράγματι επιλογή μας. Τώρα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και όποιες και αν είναι οι δυσκολίες να βγούμε πιο δυνατοί από αυτές. Σε αυτήν την προσπάθεια η τέχνη μπορεί να παίξει το ρόλο της και να δώσει το σύνθημα. Το σύνθημα της αισιοδοξίας. Οι καλλιτέχνες με όπλο τα έργα τους θα μας εμπνεύσουν και θα μας ωθήσουν να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη στάση στη ζωή μας.

Η τέχνη είχε ανέκαθεν τη δύναμη να επηρεάζει τους ανθρώπους θετικά και τώρα μέσω του Artifesto δίνεται το βήμα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Να δημιουργήσουν τα έργα που θα μας κάνουν όλους λίγο πιο αισιόδοξους, το έχουμε όλοι μας ανάγκη.