share on:
previous next
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ.. ΧΡΩΜΑΤΑ!
16 Μαΐου 2017

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ.. ΧΡΩΜΑΤΑ!

Δε χρειάζεται να προλογίσουμε και πολλά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλοι μας θα θέλαμε να λειτουργεί υπό διαφορετικές συνθήκες, καθώς απέχει χιλιόμετρα από αυτό που αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2017.

Παρόλα αυτά, συνήθως μέσα από την ασχήμια ξεπροβάλλουν και μικρές όμορφες ιστορίες. Μερικές από αυτές είναι οι διάφορες δημόσιες τοιχογραφίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε νοσοκομεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Πρωτοβουλίες (κυρίως ιδιωτικές), έδωσαν τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν όμορφα καλλιτεχνήματα πάνω σε μεγάλες επιφάνειες προσόψεων, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους κτιρίων της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας.

Με αφορμή 2 τοιχογραφίες που έγιναν, σχεδόν, ταυτόχρονα σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο 2017, συγκεντρώσαμε όλες τις γνωστές τοιχογραφίες που κοσμούν ελληνικά νοσοκομεία (ή σχετικά  με τον κλάδο υγείας κτίρια) και σας τις παραθέτουμε χρονολογικά.

 

ΘΕΜΑ: ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Nade & Nastwo

Η 15η Μπιενάλε που έγινε στην Θεσσαλονίκη είχε 7 δημόσιες τοιχογραφίες με θέμα τη Συμβίωση. Πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2011 και μια έγινε στο Ιπποκράτεο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η τοιχογραφία αποτυπώνει 2 κτίρια που αγκαλιάζονται, στα πλαίσια της αρμονικής συμβίωσης που προωθούσε η εν λόγω Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών.

 

 

                                  

 

ΘΕΜΑ: ΒΥΘΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Same84

Το 2013 στην Αθήνα, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έγινε πιο χρωματιστό στους εσωτερικούς του χώρους με πρωτοβουλία του συλλόγου «Φλόγα».  Εξαιρετική πινελιά από τον Same84.

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΛΑΣΜΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: SER & Simoni

Ένα mural χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας των εν λόγω καλλιτεχνών κοσμεί το παλιό νοσοκομείο του Χατζηκώστα. Τα παράξενα πλασματάκια που «τρύπωσαν» σε διάφορους τοίχους της Θεσσαλονίκης, εισέβαλαν και στη ζωή των Ιωαννίνων το 2014.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Σερφάρω ΜΕ ΜΕΤΡΟ, χωρίς να ρισκάρω

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: 21 Δημοτικό Σχολείο Πατρών & εκπαιδευτήρια "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Μικροί & μεγάλοι καλλιτέχνες προχώρησαν σε εκτεταμένη κάλυψη των εξωτερικών χώρων του Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας στα πλαίσια του προγράμματος «Σερφάρω ΜΕ ΜΕΤΡΟ, χωρίς να ρισκάρω». Από το 2014 μπορείτε να απολαύσετε τις πολύχρωμες πινελιές από καλλιτέχνες όλων των ηλικιών!

 

 

 

 

                   

 

ΘΕΜΑ: ΦΥΣΗ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Νicola Delarte

Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» φιλοξένησε και άλλες πανέμορφες, εσωτερικές τοιχογραφίες μέσα στο 2014. Βυθός με ψαράκια, διάφορα ζώα στη φύση και ένα πανέμορφο λιβάδι με σπιτάκια διακοσμούν τους τοίχους του.

 

        

 

 

        

 

ΘΕΜΑ: ΝΕΡΑΙΔΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ:  Skitsofrenis

Στην Καλαμάτα βλέπουμε την Νεράιδα που σχεδίασε ο Skitsofrenis στο νοσοκομείο Παίδων Καλαμάτας το 2015. Όπως δηλώνει και ο ίδιος για την τέχνη του: «..Προσπαθώ να αναδείξω το αυτονόητο,  ότι η τέχνη όταν βγει στον δρόμο μπορεί να γιατρέψει. Μπορεί να γιατρέψει ψυχές, κόσμο. Εάν δώσουμε χρώμα σε κάθε γκρίζο και ψυχρό ντουβάρι θα φτιάξει η διάθεσή μας, γιατί η εικόνα είναι τεράστια δύναμη».

 

            

 

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Εθελοντές πολίτες

Παραμένουμε στην όμορφη Πελοπόννησο..

Αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα της εθελοντικής αιμο(πεταλιο)δοσίας στη ζωή μας. Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης του κοινού αισθήματος, το Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη πραγματοποίησε μια τοιχογραφία με τη βοήθεια εθελοντών. Από τις 23 Ιανουαρίου 2016 ένας τοίχος του Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας ντύθηκε με όμορφα χρώματα υπενθυμίζοντάς μας: «δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»!

 

 

 

 


ΘΕΜΑ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C (μέρος Α’)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ino

Ο Ino αποτελεί τον πιο αναγνωρισμένο Έλληνα street artist. Έργα του φιλοξενούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και δεν μπορούμε να κρύψουμε και το προσωπικό μας θαυμασμό για τα αριστουργήματά του που καθηλώνουν.  Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενημέρωση του κοινού για την ηπατίτιδα C, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συνεργάστηκε με τον Ino και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα φιλοξενεί ένα καλλιτέχνημα που απεικονίζει τον σημερινό άνθρωπο, ο οποίος δεν εστιάζει όσο θα έπρεπε στην πρόληψη και τη διαφύλαξη της υγείας του, αλλά στο ανεξάντλητο κυνήγι για υλικά αγαθά.

 

 

     

 

                        

 

ΘΕΜΑ: ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Same84 & Apset

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη φιλοξενεί από τις αρχές του 2017 ένα τεράστιο mural που αναμόρφωσε αισθητικά όλη την πρόσοψη του κτιρίου! Οι καλλιτέχνες  δημιούργησαν μια τοιχογραφία 500 τμ προκειμένου να αναδείξουν το επίκαιρο θέμα της δωρεάς οργάνων. Αποτελεί μια χορηγία του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C (μέρος Β’)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ino

Η εκστρατεία την ενημέρωση του κόσμου αναφορικά με την Ηπατίτιδα C συνεχίστηκε με μια ακόμα χαρακτηριστική τοιχογραφία του Ino στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2017 και αποτυπώνει έναν άνδρα στιγματισμένο από τη νόσο, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα για τον κοινωνικό ρατσισμό και κατ’ επέκταση αποκλεισμό που αυτός επιφέρει.